Meer dan zomaar een trend: een groendak biedt tal van voordelen

Meer dan zomaar een trend: een groendak biedt tal van voordelen

2018-08-14

Oké, we geven het toe: een groendak oogt nu eenmaal hip en geeft een gebouw karakter. Maar laat dat niet de enige reden zijn om voor een groendak te kiezen, want beplanting bovenop je dak biedt ook heel wat praktische voordelen. Wist je bijvoorbeeld al dat je dak langer meegaat met een vegetatielaag erop? Lees even verder …

Bescherm je dakbedekking met een groendak

Dakbedekking waarop een groendak ligt is minder snel aan vervanging toe. Dat heeft alles te maken met de temperatuur van je dak: dankzij de vegetatie kunnen uv-stralen de waterdichte laag van je dak niet bereiken, waardoor de temperatuur in het substraat nagenoeg constant 20°C is en je dakbedekking geen temperatuurschokken ervaart. Grote temperatuurverschillen, zoals van 10°C ‘s nachts naar 40°C overdag, komen de levensduur van je dakbedekking niet ten goede. Met een groendak gaat je dakbedekking daarom twee- tot driemaal langer mee!

Biodiversiteit krijgt een boost

Door de betonstop is het belangrijk om meer uit een kleiner woonoppervlak halen. We moeten de beperkte ruimte zo aangenaam en gezond mogelijk inrichten en daarbij is biodiversiteit een cruciale factor.  Groendaken en daktuinen zijn dé manier om de biodiversiteit in onze omgeving te handhaven.

Een tweeledige buffering voor je riolering

Een groendak buffert regenwater, waardoor de belasting van het rioleringsstelsel op twee manieren daalt:

  • Een groendak neemt regenwater op tot het verzadigd is. Bij de eerste regenbuien zal er dus geen water naar de riolering vloeien, waardoor het rioleringsstelsel wordt ontlast. De capaciteit van je dak hangt af van de dikte van het substraat. Daarom kan een intensief groendak veel meer water opnemen dan een extensief groendak.
  • Daarnaast vertraagt een groendak de afvloeiing van het regenwater naar de riolering. Tijdens een zware stortbui zal het water dus niet in één keer door de afvoer lopen, maar beetje bij beetje. Bij een verzadigd extensief groendak heb je bijvoorbeeld een vertraging van vijftien minuten, waardoor de piek van de regenbui wellicht al is  gaan liggen.

Heb je nog vragen over de mogelijkheden van een groendak? Neem gerust contact op met onze experts.