Groendaken nog duurzamer maken? Combineer ze met zonnepanelen!

Groendaken nog duurzamer maken? Combineer ze met zonnepanelen!

2018-11-22

Door een groendak te installeren doe je de natuur sowieso al een plezier, maar door die groene oase te combineren met zonnepanelen ga je nog een stapje verder. En er is goed nieuws, want zonnepanelen en groendaken vallen niet alleen perfect te combineren, ze versterken ook elkaars werking. Hoe precies? Dat lees je hier.

Hoog rendement bij lage temperaturen

Wist je dat zonnecellen het best functioneren bij lage temperaturen? De planten op een groendak absorberen regenwater en bevorderen verdamping, waardoor de temperatuur van de omgeving verlaagt. Volgens een onderzoek van de American Solar Energy Society kun je de opbrengst van zonnepanelen met maar liefst zestien procent verhogen door ze op een groendak te plaatsen.

Ben je niet van plan om een groendak te installeren, maar wil je je zonnepanelen wel maximaal laten opbrengen? Dan kun je altijd voor witte dakmembranen opteren. Wanneer zonnepanelen op een naakt dak met bijvoorbeeld zwarte roofing staan, dan kan de temperatuur daar in de zomer oplopen tot wel 100°C. Dat is nefast voor het rendement van zonnepanelen. Het substraat en de beplanting zorgen voor een microklimaat, waardoor het groendak niet warmer zal worden dan 25 °C.

Met welk type groendak combineer je zonnepanelen het best?

Zonnepanelen combineer je het best met een extensief groendak of sedumdak, omdat de planten daar lager zijn en het dak dan niet als een echte tuin gebruikt wordt. Bij een intensief groendak of een daktuin riskeer je dat hoge planten de zonnepanelen in de schaduw zetten. Bovendien zou het gewoon zonde zijn om je mooie tuin te bedekken met zonnepanelen.

Tips om het maximum uit je zonnepanelen te halen

Naast je zonnepanelen op een groendak plaatsen, zijn er nog maatregelen die je kunt nemen om alles uit de investering te halen. Enkele aandachtspunten:

  • De ideale hellingsgraad van zonnepanelen ligt tussen 35% en 38%. Op een plat dak zal je ze dus schuin moeten plaatsen.
  • Laat de panelen altijd door een vakman plaatsen. Hij weet welke constructie de meeste energiewinst zal opleveren.
  • Weet dat een jaarlijks onderhoud van je zonnepanelen – zoals vaak wordt aangeraden – eigenlijk overbodig is. De paar procenten extra rendement die zo’n schoonmaakbeurt je oplevert, wegen niet op tegen de kost van de reiniging. Voor een goed rendement van je zonnepanelen volstaat het om om de twee jaar een grondig onderhoud te laten uitvoeren en regelmatig onkruid te verwijderen. Lees hier hoe je je groendak moet onderhouden.