BEN-woningen: groene huizen met groene daken?

BEN-woningen: groene huizen met groene daken?

2019-03-29

Zit je met het idee om een bijna-energieneutrale woning of BEN-woning te bouwen? Daar doe je niet alleen het milieu een plezier mee, maar op termijn ook je portemonnee. Zéker als je je BEN-woning met duurzame dakbedekking bekleedt. Heb je bijvoorbeeld al een groendak overwogen?

Het huis van de toekomst

We zien meer en meer de waarde van passiefwoningen en BEN-woningen in, omdat we – terecht! – almaar bezorgder zijn over het milieu en de voorraad energiereserves die steeds kleiner wordt.

Ook de overheid deelt die bezorgdheid. Logisch dus dat ze in de toekomst strengere energienormen voor nieuwbouwwoningen zal opleggen. Bouwen volgens de BEN-principes wordt vanaf 2021 de standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen, en zelfs in heel Europa.

Groene energiebronnen

Het bijzondere aan BEN-gebouwen is dat ze weinig energie verbruiken voor verwarming, koeling, ventilatie en de verwarming van sanitair water. De energie die nog nodig is, wordt uit groene energiebronnen gehaald.

Een BEN-gebouw moet aan enkele eisen voldoen. Zo moet het:

  • een E-peil hebben van E30 of lager
  • voldoen aan de EPB-eisen die gelden in het jaar dat je een vergunningsaanvraag deed of melding maakte van de werken

Een groendak als kers op de BEN-taart

Een groendak oogt niet alleen bijzonder fraai, het biedt ook heel wat voordelen die je BEN-woning alleen maar ten goede komen.

  • Met een intensief groendak bespaar je kostbare ruimte, aangezien je je dak benut als tuin.
  • Je dakbedekking gaat twee- tot driemaal langer mee omdat uv-stralen het dak niet kunnen beschadigen.
  • Een groendak werkt ideaal in combinatie met zonnepanelen. Op die manier absorbeer je extra veel zonnestralen.
  • Door het zogenaamde ’cool-roof effect’ is het op warme zomerdagen in huis een stuk koeler dan buiten. Zo bespaar je makkelijk op energie.

Tip: vraag bij je gemeente zeker na of je aanspraak maakt op een subsidie voor je groendak.

Wil je graag meer informatie over BEN-woningen? Neem dan een kijkje op de site Energiesparen.be van de Vlaamse Overheid.